Първата снимка на спътника Харон е направена на 29 април 1965 година

На 29 април 1965 година е направена първата снимка на спътника на планетата Плутон - Харон. Харон  е естествен спътник на планетата джудже Плутон. Наскоро  стана ясно, че Плутон има още два спътника. Харон е открит от американския

2010-04-28 23:58:47
Първата снимка на спътника Харон е направена на 29 април 1965 година

На 29 април 1965 година е направена първата снимка на спътника на планетата Плутон - Харон.


Харон  е естествен спътник на планетата джудже Плутон. Наскоро  стана ясно, че Плутон има още два спътника. Харон е открит от американския астроном Джеймс Кристи на 22 юни 1978 година. при старателно изучаване на увеличени образи на Плутон върху фотографски плаки.


Астрономът забелязал една незначителна, но периодично появяваща се издатина на повърхността на планетата. След проследяване на тази издутина е установено, че тя за пръв път е снимана на 29 април 1965 година. Обектът получава предварителното означение 1978 Р 1.


Джеймс Кристи кръщава спътника на името на митичния лодкар от древногръцката митология Харон, който прекарва мъртвите през  река Стикс в царството на Хадес (гръцкия еквивалент на Плутон. Името „Харон“ е официално прието от Международния астрономически съюз през 1985 година. 


Откриването на Харон позволява на астрономите да изчислят с по-голяма точност размера и масата на Плутон. Харон прави една пълна обиколка около Плутон за 6,387 дни — същото време, за което Плутон прави едно пълно завъртане около оста си. Двата обекта са „гравитационно-зацепени“ — винаги стоят с една и съща страна един към друг заради сравнително малката разлика в масите им. Пак поради тази причина центърът на тежестта , около който се въртят, се намира над повърхността на Плутон, което прави движението на планетата по орбитата й  ексцентрично.


За разлика от Плутон, който е покрит със замръзнал азот, неговият спътник е обвит в лед с температура близка до  абсолютната нула. Поради необичайно малката разлика в големината на Плутон и Харон, те понякога се смятат за двойна планета. 


В симулационни резултати, публикувани през 2005 година от Робин Канъп , се предполага, че е възможно Харон да се е образувал чрез голям сблъсък   преди около 4,5 милиарда години., след което Харон се е образувал от пръстена от отломки, излетели при удара.

Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия